Itt vagyunk: Főoldal > Nordic Walking technika > Kellékek

Kellékek

Botok, túraöltözék, térkép, GPS

A bot minősége és tartóssága elengedhetetlen követelmény.

Edzéseinken a KV+ svájci gyártó botjait használjuk, én is ezen tanultam és összehasonlíthatatlan a más, boltokban beszerezhető „mintha” nordic walking botokkal. Sífutó bot, túra bot nem jó hozzá.

Ezek a botok (szemben a kereskedelemben általában kapható botok 5 cm-enként emelkedő hosszaival) 2,5 cm-enként növekvő méretekben kapható,mindenkinek a saját testmagassága és egyéni adottságainak (pl. rövidebb vagy hosszabb felsőtest, karok, lábak) megfelelően kell beszereznie, amiben szívesen segítek. Jó technika csak megfelelő méretű bottal kivitelezhető.

A boton kívül minden további kellék növelheti komfortérzetünket, de nem elengedhetetlen a sporthoz

Így az övtáska, ami lehetővé teszi hogy mindig legyen nálunk elegendő folyadék kis kulacsban, zsebkendő, (némi pénz, slusszkulcs, telefon) és mégse izzadjon meg a hátunk a hátizsáktól.

Mivel ez a fajta intenzív séta igencsak megmozgatja minden izomcsoportunkat, elkerülhetetlen az izzadás (meg hát ez is a célunk...). Javasolt tehát a funkcionális öltözet használata, ami elvezeti a testtől az izzadságot. Mivel pedig szabadban vagyunk és nem edzőteremben, rétegesen kell öltözködnünk, az időjárásnak megfelelően. Hozzáteszem még, hogy erdőben jó a feltűnő színek használata, hiszen nem vadászni akarunk (elbújni az állatok elől), hanem jelezni az orvvadászok felé, hogy hahó, mi emberek vagyunk... Ha kénytelenek vagyunk egy darabon országúton gyalogolni, javaslom a foszforeszkáló „rendőr-kukás-mellényt”!

Nem elhanyagolható a kullancsokkal szembeni védekezés jelentősége sem. (zárt öltözet, sapka, esetleges riasztó spray-k, kenőcsök, illetve a védőoltás)

Rossz idő egyébként a sétagalopphoz nincs, csak lusta ember. Télen, hóban fagyban, tavasszal-ősszel ideális, nyáron pedig kora reggel, vagy estefelé érdemes a nagy meleg miatt.

A cipő legyen gyaloglásra alkalmas kényelmes edzőcipő. A szakboltokban óriási kínálat található belőlük. Száraz időben a terepfutó cipők a legjobbak. Ezekből azonban nem igen találni vízállót. Nagyon sáros, havas időben marad a bakancs.

Pulzusmérő óra segítségével az ideális edzés-intenzitást tudjuk ellenőrizni illetve korrigálni.

Térkép és/vagy GPS szerkentyű a nagyobb lélegzetű túrákon, számunkra még ismeretlen tájakon lehet jó segítség. Okostelefon alkalmazásokkal edzési terv is készíthető.

A legfontosabb azonban a kellő motiváció és a kitartás. Ezt semmilyen "kütyü", sem márkás öltözet nem helyettesítheti.

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek