Itt vagyunk: Főoldal > Nordic Walking technika > A helyes technika

A helyes technika

Diagonál lépés, láb- és karmunka

Természetesen ezt a sportot is sokféleképpen tanítják és űzik és persze mindenki a saját módszerére esküszik. A lényeg azért hasonló. Egy pár (2 db) nordic walking bot szükségeltetik hozzá, ami csuklópánttal csatlakozik a gyaloglóhoz. Ezen botok segítségével és aktív használatával történik a mozgás. Az ún. diagonál lépés azt jelenti, hogy mindig az ellentétes kar és láb mozdul egyszerre, úgy mint amikor lazán sétálunk és lóbáljuk magunk mellett a karunkat.

Fontos, hogy a botok nemcsak egyszerűen jönnek velünk, mint egy kutya, akit sétálni visz a gazdája, hanem tevékenyen részt vesz a mozgásban. Lendületet ad, erőt fejtünk ki segítségével, egyensúlyt biztosít.

Kezdetben a helyes technika elsajátításáig a karmozdulat egyfajta „kitekert póz”-hoz hasonlít, hiszen ezt az izomcsoportot nemigen használjuk a normál gyaloglásban. Amint azonban ráéreztünk, olyanná válik, mint a biciklizés (hiszen ha megtanultuk, többé nem esünk le a kerékpárról), vagy mint az úszás (mert nem merülünk el a víz alá).

Jómagam a német VDNOWAS által tanított módszerét tanultam és tanítom, az ő iskolájuk C-Trainer végzettségét szereztem meg 2007 őszén. Ez a technika az eredeti finn alaptechnika, aki ezt tanulja meg és eszerint sétagaloppozik, az érezheti majd valóban a beígért jótékony hatásokat! (Ha találkozunk nordic walking bottal járókkal, hamar megállapíthatjuk, hogy nordic walking sportot űznek, vagy csak sétáltatni vitték a botjaikat.)

 

Dokumentummal kapcsolatos tevékenységek